3.9 C
Kyiv
19 Лютого, 2020
Життя Психологія

«Вичитувати акафісти – не допомагають». Чи можна посваритися з Богом своїми словами?

«Я молюся, а Бог не чує!» – як часто навколо звучить ця фраза. Або: «Я не гідний, хто я такий, щоб звертатися до Господа!». Або: «Читаю акафіст кожен день, а не отримую просили». Психотерапевт Марина Філонік розповідає про те, як зрозуміти, хто молиться в нас: ми самі або наш невроз?

Часто чуєш від віруючих людей, що Бог не відповідає на молитви, що ходиш-ходиш до церкви, а нічого не змінюється. Може, тут справа в людині, а не в Господі, Богові?

Так, нерідко такий запит буває. Тут я бачу кілька аспектів. Є те, що на полюсі людини, а є те, що на полюсі Бога. І я, звичайно, можу обговорювати тільки те, що на полюсі людини. Зазвичай так говорять, коли просять-просять щось, а Бог, як здається, не виконує прохання. Наприклад, я прошу, щоб одужав мій родич, а він не видужує; я хочу, щоб моя дитина вступив до вузу, а він провалює іспити. І прочитується це як «я не отримав бажане, значить, я не був почутий». І тут ми можемо поставити питання інакше: а хто в мені молиться? Або: з якої «частини» себе я молюся?

Є в житті моменти, знайомі кожному, і найчастіше вони бувають в критичній, екстремальній ситуації, – коли молишся всім своїм єством, з самого свого нутра. «З глибини взиваю до Тебе». З абсолютно своєї автентичності я кличу до Господа. Хтось із близьких тяжко хворий, народжує дружина, чоловік у небезпеці – і ти в цей момент молишся так, як раніше ніколи не молився. І можна запитати людину, яка скаржиться на те, що Бог не чує: а чи був у вас такий досвід, чи відчували ви тоді якусь відповідь? Найчастіше – можу судити по собі – на таке цілісне, «нутряне» відозву, як правило, Бог відповідає. Причому з якоїсь неймовірної швидкістю! «Скорий в заступництві єдиний Сущий». Але це буває нечасто.

І один з аспектів, де я б як психолог ставила питання, – я кличу я до Господа зі своєї глибини і достовірності або це звернення обслуговує якісь інші мої «частини»? Припустимо, у мене був сімейний досвід голоду, бабуся пережила блокаду Ленінграда. Я виріс у родині, де було багато страхів з цього приводу, мама вважала, що треба обов’язково відкладати на чорний день. У мене може залишитися якийсь невротичний «наріст» на моїй справжньої світлої душі у вигляді страху голоду. І я можу молитися зсередини цієї частини особистості, просити хорошої роботи і грошей. І це нормальна, гарна прохання. Але дуже важливо, хто молиться в мені. Якщо я прошу Бога, обслуговуючи травму моєї бабусі або мами, яка не є сьогодні моєї об’єктивною реальністю і не є потребою мого справжнього «я», тоді закономірно, що я не чую відповіді. Тому що, як я вважаю, Богу важлива наша дійсність. А тут, умовно кажучи, не я як особистість молюся, а молиться мій невроз.

Сформулюй бажання – і воно збудеться

Тобто, якщо у мене, припустимо, залежність від відносин і я молюся, що хочу бути з цим хлопцем, інакше все, мені кінець … Але Господь бачить, що мені цього взагалі не треба зараз, а треба, наприклад, зайнятися наукою.

Це класний типовий приклад. У людини є всередині порожня діра, і вона заповнюється тільки наявністю партнера – «я просто помру, якщо поряд когось не буде». Сьогодні це часто зустрічається. І тоді починається – «хоч алкоголік, хоч потенційний насильник, аби хтось був зі мною». Звичайно, це не про справжність. «Дай мені жениха!» – це, в принципі, хороша інтенція, але з якої мотивації, з якої суті ти це просиш?

Хто зустрічається з Богом: ти або твоя залежність?

Якщо я, скажімо, в співзалежних відносинах не пред’являють як особистість у своїй глибині, а пред’являти зсередини своєї хворої частини, – я отримую важкі, хворі симбіотичні відносини, в яких буде багато чого нездорового, в тому числі і насильства. І те ж саме може бути і в стосунках з Богом. І такі відносини не будуть мене вирощувати як особистість, духовно піднімати.

Хоча я впевнена, що для Бога дорогоцінне будь-яке звернення. Навіть нехай воно буде хворим. Але все-таки є різниця: зі своєї автентичності кликати Його або з якихось невротичних перекосів.

Часто психологи кажуть: усвідомлене бажання на 50% вже збулося. Виходить, що вірно сформульована молитва з глибини твоєї справжньої особистості – це теж вже півшляху до її виконання. Так а в чому тут дію Бога? Якщо ми себе правильно налаштували, знайшли справжнє «я», сформулювали молитву, яка тут роль відводиться містичного компоненту, дії Бога?

Це завжди дуже складне питання. Як описати емпірично дію Бога? Але дивіться, зараз я перебуваю в Мінську і проводжу супервізії для психологів. Один день ми працювали звичайним чином, а в іншій – ввели практику молитовних напарників. Все те ж саме, але дві людини в групі під час сесії моляться. І я відчуваю різницю, за моїми відчуттями вона досить явна. А більше що я можу сказати? Я все-таки психолог, а не ясновидиця, і по поличках розкласти дію Бога не можу.

А в чому ця різниця?

Чи бачите, навчання психотерапії, тим більше в роботі з травмою – це в принципі важко. Відбувається досить багато складних процесів, у людей відкривається болісний минулий досвід. І ти цим, умовно кажучи, заражаєшся, спливають власні процеси і травми. Мені буває дуже важко після роботи з деякими клієнтами. Не можу сказати, що сесії другого дня були якісь особливо продуктивні і безболісні, а клієнти все поісцелялісь, немає. Але краса в тому, що хоча все йшло своєю чергою, по відчуттях і моїм, і учасників групи другий день пройшов легше. Було відчуття, що простір супервізії пронизане світлом, ніби Бог покривав ті особливо складні моменти, які в звичайній практиці залишають всередині мене досить сильний відбиток. Це я точно можу свідчити.

Звичайно, відчуття завжди суб’єктивні. Неможливо точно сказати – може, це був якийсь психологічний феномен, як завгодно тут можна проінтерпретувати. Але я на матеріалі таких ось історій теж вчуся бачити Боже дію.

Виходить, психологія, по-перше, допомагає мені краще зрозуміти себе, щоб з глибини справжнього «я» звернутися до Бога. По-друге, коли я з допомогою психології розумію якісь свої травми і залежно – я можу просити Бога, щоб Він зцілив ці стани?

Так звичайно. Це все можна узагальнити словом «усвідомленість». Є закономірність: коли людина займається психотерапією або якийсь інший практикою себе, практикою допомоги собі, наприклад, працює по 12-крокової програмі, у нього зростає ступінь усвідомленості, і це, звичайно, відбивається на духовному житті. Адже коли я в собі чогось не бачу, то не можу ні пред’явити це Богу, ні принести це психолога в кошику. Але коли я починаю бачити правду про себе – то у мене поступово з’являється шанс ставати більш справжнім. Чим більше я усвідомлюю своє «я», тим більше я можу Бога кликати туди, в глибину своєї душі, і щиро поставати перед Ним.

Здається, справжність, про яку ми говоримо і до якої все життя йдемо, – це те, що в духовній літературі називається «образ Божий в людині». Який ми повинні розглядати і в собі, і в ближньому …

Куди мені! Я ще духовно не зріс

Часто скаржаться: я вичитую акафісти, але не чую відповіді. Хочеться тут запитати: а ви не пробували до Бога своїми словами звернутися, а не «вичитувати»? Що потрібно для того, щоб щиро звернутися до Господа?

У православній традиції є дуже різні точки зору у різних авторів. І одна з ліній (тут можна окремо говорити, наскільки вона виправдана, в яких випадках була потрібна, як вона виникла) – заборона на молитву своїми словами. Хто ти такий, щоб звертатися до Бога безпосередньо? Ти про себе загордився, що можеш розмовляти з Богом, але ти ще духовно НЕ зріс! Ти в принади! Тому бери тексти з молитвослова, бери тексти святих – ось їх словами можеш молитися. І в цій традиції людина відчуває: «Так, я не маю права, і я звернення до Бога делегую комусь іншому – святому, духівника, автору акафісту. Я поки не гідний. А якщо я вище свого духовного зросту стрибну, то це може бути дуже небезпечно ».

І хоча сьогодні покоління молодих священиків радить інакше, є багато людей, які виросли в цій традиції. Ось одна з причин, чому людині складно звернутися до Бога своїми словами. Посил з боку традиції зручно лягає на якесь власне самовідчуття людини. Тут та сама усвідомленість, у кого-то вона розвинена слабо. Людині, можливо, важко сформулювати, що він хоче взагалі, усвідомити своє бажання. У нього може бути труднощі просити в принципі. «Я повинен сам, своїми силами, просити принизливо». І якщо він в житті і близьких не просить про допомогу, то йому, звичайно, може бути складно до Бога за допомогою звернутися.

Ще одна причина – сьогодні в нашому житті багато поділу на сакральне і профанне. Людина заходить в храм благоговійно і трепеті перед чимось вищим – і в цьому є хороша нота.

Але є і сильна небезпека: як ніби світ ділиться на високий і низький, на мирської і духовний. І між цими частинами великий паркан.

Себе я відношу до світу низькому і мирському, а інших людей – найчастіше туди поміщають святих і просто священиків, ченців, людей, близьких до Церкви, – до миру іншому, високому. Це теж дуже частий аргумент: «Ну хто я такий, я ж не пощу, в храм ходжу два рази в рік, не знаю ваших правил. Куди я буду лізти! Ось ти, Анна Єршова, сидиш в храмі з ранку до ночі, в православних виданнях щось пишеш – ось ти можеш звертатися до Бога, а я не можу ».

Але це серйозна брехня, яка дуже глибоко увійшла у свідомість багатьох, брехня поділу на святе і погане. З цієї подвійної постановки і виходить ось це «я не знаю, як молитися», «я не вмію».

Якщо ти в своєму житті просив щось у когось, якщо у тебе є людські стосунки з людьми, ти ж не Мауглі виріс в лісі, є друзі, є улюблений, є батьки, діти, – тоді природно і неважко перенести все це на відносини з Богом. Але далі ми впираємося в міфологію.

Якщо ти в своєму житті просив щось у когось, якщо у тебе є людські стосунки з людьми, ти ж не Мауглі виріс в лісі, є друзі, є улюблений, є батьки, діти, – тоді природно і неважко перенести все це на відносини з Богом. Але далі ми впираємося в міфологію. Що Бог – це щось недосяжне, сидить на хмарах, до Кому не можна звернутися просто так, а потрібно спочатку обов’язково стати якимось іншим, і ось тоді може бути. Але ця ідея абсолютно не в дусі доброї новини, не в дусі євангельського послання, коли в дні Різдва Бог Сам приходить до нас в бідні ясла з худобою, Сам стає простою людиною з недоступного Божества. Але ми Його все одно садимо на хмарки і говоримо: «Ні-ні-ні, почекай, не можна так просто».

Повторюся, є хороше благоговіння, трепет, коли ти падаєш перед Отцем в якомусь щирому пориві. Але є і перекіс. Одна справа – природна реакція на зустріч зі Світлом, інша справа – нормативна рамка, яку я сам собі збудував і через яку не можу звертатися до Бога.

Чи може проста людина, скажімо, подруга, друг, досвідчений прихожанин допомогти в цьому, показати, як можна молитися?

Звичайно, ми це і робимо на консультаціях. Можна запитати людину: «Давай спробуємо, помолимося разом про твоїй біді. Хочеш, я почну, а ти потім будеш благати теж – вголос або про себе ». Це може бути парафіяльній консультант або більш досвідчений друг, або просто той, хто давно в вірі. Така форма молитви людини дуже підтримує. Він бачить, що поруч сидить звичайна жива людина, яка звертається щиро до Бога – для багатьох це стає звільняє досвідом. У людей відкриваються очі: невже так можна!

Як перевести переживання в молитву

Розкажіть, будь ласка, про роботу Федора Юхимовича Василюка «Переживання і молитва».

Федір Юхимович Василюк, доктор психологічних наук, автор підходу «Розуміє психотерапія», у своїй основній класичної монографії «Психологія переживання» розробляє категорію переживання. Переживання тут розуміється не в життєвому сенсі як емоція – «ой, як я переживаю», а як внутрішня діяльність душі, як цілісний процес, який включає в себе не тільки почуття, а всю людину – його думки, тілесні реакції, несвідомі процеси, переконання . Цей великий процес роботи душі запускається в тій чи іншій критичній ситуації, труднощі. І в своїй книзі «Переживання і молитва» Ф.Е. Василюк аналізує молитву з точки зору психологічних категорій і розглядає, як переживання може трансформуватися в молитву. Зокрема, він розглядає важливе питання – як можуть співвідноситися переживання і молитва.

Це може бути паралель: переживання окремо, молитва окремо. Приклади тут якраз пов’язані з практикою молитов чужими словами. Молитися за молитвослову, звичайно, непогано, але згадаємо поради деяких святих і сучасних богословів: важливо, якщо ти читаєш правило, щоб слова молитов стали твоїми. Це дуже складно: не всі слова зрозумілі, не всі молитви адекватно переведені на російську мову. Але необхідно, інакше це перетворюється в бубнеж і вичитування.

Василюк наводить гарний приклад з фільму. Жінка своїми словами гаряче молиться про доньку: «Хороші мужики хто роз’їхався, а хто одружився, залишилися одні п’яниці. І що ж їй, одній тепер пропадати? »У цей час бабуся з грубки каже їй:« Що ти з Богом як з бригадиром розмовляєш, давай молися! »І жінка тут же схоплюється, ой, що це я, справді:« Достойно є яко воістину … »

І в якийсь момент тут була справжня молитва?

Другий тип співвідношення молитви і переживання – пунктирна лінія, або поземка, як це називає Федір Юхимович. Коли моє переживання в якийсь момент зустрічається зі словами молитви, а потім розходиться. Я читаю правило, якісь слова особливо відгукуються в мені, я можу вкласти своє переживання в них. Часто рекомендують читати Псалтир в якомусь своєму внутрішньому обставинах. І дійсно, багато псалми дуже здорово відображають почуття. Але якась частина рядків буде «мимо» і ми постараємося їх просто «проговорити», внутрішньо не вникаючи.

І третій тип співвідношення – конфлікт, коли моє переживання абсолютно не збігається з молитвою. Так часто буває: я злюся, з досади, у мене опущені руки, я посварився з дружиною або у мене проблеми на роботі. І я в своєму важкому стані відкриваю той чи інший молитовний текст і доходжу до слів, де мені треба дякувати Богові: «Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі!» Але це зараз брехня! А правда в тому, що моє серце, і було ображено, і швидше за справжнім був би крик: «Господи, навіщо мені все це потрібно, чому це зараз зі мною відбувається!» Але я відсуваю свої почуття на задній план і читаю: «Слава Тобі ! »Це приклад конфлікту, коли переживання моє про одне, а молитва моя про інше, протилежне.

І далі Василюк вводить термін «організм», це взаємний сплав переживання і молитви. Коли переживання, як масло, живить гніт молитви, і вона горить і гріє, і висвітлює …

З книги Ф.Е. Василюка «Переживання і молитва. Досвід общепсихологического дослідження »:

«Формула духовної психотерапії така:« На місце переживання повинна прийти молитва ». Прийти, але не замістити його. Чи не замість переживання, а в місці переживання повинна бути зажевріла лампада молитви, вона повинна горіти разом з переживанням. Саме переживання буде при цьому переплавлятися, перероджуватися в молитву, як масло, піднімаючись по гнотиком, стає вогнем ».

Чи може священик у храмі порадити так помолитися?

Звичайно. Ті священики, наприклад, які проходили у нас курс «Базові навички діалогу та консультативної бесіди» на основі розуміє психотерапії, так і роблять. Один наш батюшка якось розповів історію, я люблю її приводити в приклад. До нього прийшов молодий чоловік і почав йому щось наболіле виливати. Священик в якийсь момент говорить: «Слухай, а ти міг би все те ж саме розповісти Йому?» Відсувається, а за ним – ікона Спасителя. І тоді хлопець повертається до ікони і продовжує: «Господи! Ну ось так-то і так-то у мене, зрозумій, як мені погано »… І наш священик, радісно потираючи руки, відходить в сторону: всі, я зрозумів, тут третій зайвий.

Якщо Бог тобі не відповідає, чи можна на Нього розлютитися?

Так, і розповім ще приклад. Одна людина приходив до свого духівника, а це відомий священик, зараз вже покійний, і нарікав: «Все у мене погано, душевний занепад, справа не йде, я вже просто не можу». На що духівник питав: «Слухай, ну, а ти з Богом лаєшся про це?» – «Так …» – «Ну значить, все нормально».

Так, Давид адже теж у своїх псалмах лається з Богом.

Це як в сім’ях: якщо подружжя один одного люблять, не означає, що вони не лаються. З Богом, в деякому сенсі, те ж саме.

Є ще один міф, який заважає людям звертатися до Господа, – що з Ним треба тільки в причесаному, блаженному стані говорити.

Тільки з подякою і хвалою, з задоволеним виглядом. Це як з батьками, коли дитина засвоює помилкове переконання: поки ти хороший, ти любимо. А коли ти вередує або отримуєш двійки, ти поганий або йди геть з очей. Є така дитяча травма, і вона теж заважає звертатися до Господа. «Ну, я ж зараз в образі, претензії, злості … як я можу молитися!» І рівно в той момент, коли людина має особливу потребу в Бозі, він до нього не звертався.

І це теж брехня. Правда в тому, що тебе розриває на частини, а ти цю правди не показуєш.

Тут ще хитрість: Бог-то тебе все одно бачить, неважливо, ти зараз у злі, в гріху, в темряві. Бог взагалі-то вже в курсі. Але в нас спрацьовує Адам, який фіговим листочком сховався від Отця. І це теж заважає проживати себе в повсякденності в присутності Бога.

Отже, головний заклик – приходити до Бога в щирості, справжності, правді.

Так, як є. Не треба нічого з себе виробляти. Як я зараз себе відчуваю, що зі мною відбувається – прийди і принеси, і постав перед Обличчям Божим. Нехай ти не в кращому вигляді. Це не привід не прийти до Отця.

Leave a Comment